Assalamualaikum
Fuh! penat..baru je lepas santap hidangan petang - masalodeh versi saya!
Rasanya sedap, tapi nk buatnya memang penat. Maklumlah, CHn guna cara lama iaitu dengan menumbuk kacang dal.
Tapi memang berbaloi..
Resepinya:
1. Rendam kacang dal selama semalaman. Tapi CHn rendam sekejap je, dari pukul 10 pagi sampai 4.30 petang
2. Tumbuk kacang dal (atau pn anda boleh guna food processor) kalau guna blender kering x jadi.
3. Tumbuk sekali dengan
-bawang merah (2 ulas), bawang putih (2 ulas), halia (sedikit je), serbuk masala, udang kering, kangkung dihiris halus2, cili padi 1 je, garam dan serbuk perasa.
4. Campurkan kesemua bahan2 ini. Bersiap sedia untuk membentuknya
3. Ingat, jangan campur pn dengan air. Nanti nk goreng susah la, habis terberai mcm nasi beras siam!!!
Jom makan :-)
Assalamualaikum awak. sedapnya! thanks kongsi resepi. dulu selalu panggil kuih dal je. taktahu nama dia masalodeh. hihiiii ranggup masuk tekak tengah panas2 kan. hihi singgah follow dan menabung estee lauder sini~~~
ReplyDeletetq sheila krn singgah..sama2, time panas2 mmg sedap di ngap kuih ni..hehehe
Deletesedap nye!!!!!!
ReplyDeletesedap..awk try la buat
Deletesaya ni kalau buat sendiri tak sedap tapi kalau makan orang lain yg masak punya jadi terlebih sedap pulak haha
ReplyDeletehahaha..mmg sedap kalau kita mkn yg org lain buat sbb dh siap kan..kalau kt KL mmg byk dijual. sy x nk beli sbb org mamak jual.. :-) better buat sendiri
ReplyDeletewah..mcm nice je . tp mcm susah je nak buat .hehe .=)
ReplyDeleteai syah: resepinya mudah, tp nk buat tu penat la ..kena tumbuk..mcm org zaman2 dahulu la plak..
Delete