Home The Writer Counseling Life Motivation Islam

Quick Tip Adobe Photoshop: Kaedah Terbaik Membuat Curved Text

Assalamualaikum

Kenapa Curved Text Nampak Cacat?



Cuba anda lihat kedua2 badge (lencana) di atas - lencana di sebelah kiri agak melengkung dengan menggunakan Warp Text tool sementara itu sebelah kanan direka dengan garisan melengkung. Sekali lihat, kedua2 badge ni nampak sama namun bila dilihat dekat, anda akan nampak tulisan badge sebelah kiri kelihatan agak cacat.. (letters upper-half are enlarged).



Di sini CHn ada example with just plain text to better show bagaimana teks kelihatan cacat.

Jangan Gunakan Warp Text Tool
First of all, never create curved text dengan menggunakan Warp Text Tool. Tool ini boleh didapati di atas sekali kat option bar. Apabila guna text ni, ia memang nampak mudah dan senang, sekali click dah jadi, tapi hasil dan kesannya seperti 'orang yang tak berapa nak mahir la'. The Warp Text Tool hanya digunakan untuk membengkokkan bentuk2 teks spt membuat benjolan, cengkung dan lain2. 



How To Create Text on a Curved Path
Step 1: Open gambar yang anda inginkan. 
CHn suggest anda buka wallpaper yang berkaitan dengan entry ni la. anda boleh google dan cari circle scalloped wallpaper. Banyak sangat yang boleh dipilih. 


Step 2: Lepas tu, select Ellipse Tool kat macam gambar bawah ni ye


Step 3: Draw Garisan di atas dokumen anda.
Lukis garisan di atas dokumen anda. Anda juga boleh tahan Shift pada keyboard anda semasa melukis garisan tersebut utk mendapatkan perfect cirlce. 
Jika kedudukan garisan tidak berada di tgh2 gambar anda, anda boleh gunakan khidmat Path Selection tool. Dragkan garisan yang dilukis tadi dan centerkan di mana sahaja yg anda suka.



Step 4: Tulis je apa2.hehehe
Cuba anda lihat pada gambar di bawah ni. Apabila anda letakkan mouse anda pada garisan (path), cursor anda akan berubah dengan adanya garisan lengkuk. 



Step 5: Bila dah siap tulis, adjust kedudukan dan click kat :



* untuk adjust kedudukan (centerkan), anda halakan cursor anda pada garisan yg dh ada teks tu, automatik akan keluar anak panah kecik berwarna hitam. seretkan ke tengah2 kedudukan yang anda suka
* nak kecikkan garisan path tu, blh tekan CTRL+T, dh siap kecikkan, tekan simbol right kat atas tu.
Sebenarnya, logo ni biasanya orang design untuk letakkan pada doorgift @ bahasa kelatenya SISO.

tata



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca,Sila Berikan Komen Serta LIKE (:

6 comments:

  1. wrap ool tu utk org mls mcm sy hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, lawak plak bila awk ckp mcm tu. x de apanye,blh guna je apa2 tool dlm adobe, asalkan kita tahu asas kegunaan setiap tool dlm adobe
      :-)

      Delete
  2. siso zaman moden ni biasanya coklat biasa je. tapi ramai jgk nk letak design high class. haha..
    **wakaf bharu di sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu nad..tp kalau la majlis kahwin sy nnti, x mau la letak logo2 mcm ni..leceh nk tampal kat paper bag. wat biasa2 je. hehe..jimat ongkos.

      Delete
  3. memang tak pandai guna photoshoot nie

    ReplyDelete

 
Template Edited By H Nurani's Sketch ♥ All Rights Reserved © 18 Sept 2013