Ye, Syura juara Masterchef Selebriti Malaysia. Ni
first time sy tgk rancangan masakan ni sebab musim pertama sy tak dapat tonton.
Al maklumlah astro masih belum dipasang.
Bila sy tonton rancangan masakan, sy suka sangat. Tp,
mostly important thing I can't in cooking is the ingredient~LIMITED
INGREDIENTS.
Duit tarak, bahan2 tak cukup, perkakas tak cukup, sebab
masih tak bekerja. Duit asyik minta ngan mak dan ayah. Mereka plak tak suka
makan yang pelik2, makan je ikan singgam, ikan goreng, ikan masak lemak cili
api, tom yam, dan lain2 masakan yg senang dibuat. Sy inginkan kelainan dalam
hidup saya. Saya suka cuba benda2 baru, tp tu la, tu la masalahnya
sekarang.
Tak pe, nanti kerja, semua duit habis utk barang dapur pun
saya tak kisah asalkan saya dapat puaskan hati saya.
SEMUA ORANG BOLEH MASAK
Isu yang hangat lagi panas.. kenapa ada timbul statement sy tak pandai masak sedangkan semua orang boleh masak. Cuma yang menentukan lebih dan kurang adalah sama ada sedap atau tidak sedap.
Isu yang hangat lagi panas.. kenapa ada timbul statement sy tak pandai masak sedangkan semua orang boleh masak. Cuma yang menentukan lebih dan kurang adalah sama ada sedap atau tidak sedap.
Semua orang boleh masak tapi tak semua orang boleh jadi
Chef….
Semua orang boleh masak? Ye, semua boleh, masak air, masak
telur, masak Maggie, masak apa2 saje yang boleh ditelan.
"Everyone Can Cook..." Semua Orang Boleh Memasak. Yup... tu la petikan
dialog dari filem animasi Ratatouille. Sebenarnya tukang masak adalah orang yang memasak bukan
sekadar mencampakkan bawang dalam kuali, potong cili, sayur-sayuran dengan
laju, tapi mereka memasak dengan hati dan perasaan. Mereka mahu masakan mereka
menjadi yang terbaik, terharum dan paling sedap.
Kenapa lahir dan wujudnya kulinari,
study pasal makanan dan masakan sedangkan masakan atau makanan apabila dimasak
boleh je dimakan dan ‘dihentam’?
Sebabnya dunia semakin kompleks. Bahan2
semua ada atas muka bumi ni, manusia semakin maju, manusia juga menuju ke arah perkembangan
di mana semua mengkaji bahan2 semulajadi adakah sesuai di makan, dicampur aduk
dalam mana2 masakan.
Dish atau makanan ni bukan hanya satu.
Tapi banyak jenis. Masakan melayu banyak jenis. Cina, India, Pakistan, Arab,
Western, Itali, Perancis, Jepun, Indonesia??? Berlambak. Nak kuasai semuanya?
Hahaha, pergi la belajar kat university ambik course masakan. Boleh jadi chef
terkenal macam chef zam, chef wan dll.
Sebab kedua, manusia sekarang ni suka
macam2 benda yang lazat. Sape tak nak makan makanan yang sedap dan cuba makanan
baru, luar dari budaya Melayu? Kadang-kadang kita juga perlu merasa makanan
bangsa lain, contohnya sushi, pizza, roti nan, capati, spaghetti…….
Sebab ketiga, ia memenuhi keperluan
manusia. Baiklah sy akan cipta satu ayat, ayat ni sy petik dari filem hebat
luar Negara. Ayat ni memang power dan cukup bermakna bagi saya.
KITA MAKAN UTK HIDUP~MEREKA HIDUP UTK
MAKAN.
Ayat pertama KITA MAKAN UTK HIDUP- sy
tujukan utk semua manusia pada zaman era penjajahan Jepun atau zaman2 dahulu
masa nenek moyang sy masih hidup.
Ayat kedua MEREKA HIDUP UTK MAKAN- sy
tujukan utk semua manusia pada zaman kegemilangan teknologi canggih ini. Kenapa
MEREKA HIDUP UTK MAKAN, sebab -----LU PIKIR LA SENDIRI. Kalau tak, mana kan
wujudnya Mcdonalds, KFC, Chicken Rice Shop, Pizza Hut, dll. Manusia tak sempat
nak masak, senang makan je instant food macam ni. Yg penting : No Money No
Talk.
Ok. Apa2 pun, saya bersyukur kepada
Allah, sebab Dialah yang memberi sumber makanan asal kepada kita. Whatever and
Ever~LAyAn